Pasta med ugnsgratinerad fetaost, tomat och vita bönor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den senaste tiden har en mattrend gjort sig stark på sociala medier, den s k ”TikTok-pastan”. Det är en pastarätt där du lägger en bit fetaost och hela körsbärstomater i en ugnsgratinerad form, tillsammans med lite kryddor och vitlök och gratinerar tills det blir krämigt. Sedan mixas rätten och serveras med pasta. Superenkelt och väldigt mycket comfort food. Jag har provat rätten och tyckte det var gott! Men blev också väldigt sugen på att göra om den till en lite mer ”staycheap-variant”. Jag tycker att det här är vansinnigt gott så jag utgick från det och istället för körsbärstomater så tog jag hela skalade tomater. För att minska klimatavtrycket så tog jag mindre fetaost och istället vita bönor, som också ger en krämighet och dessutom mer fiber och annat gött.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Häll i tomaterna i en oljad ugnsfast form och tryck till dem så de spricker. Skala och mosa sönder vitlöksklyftorna med bredsidan på kniven. Lägg klyftorna på tomaterna. Lägg fetaostbiten i mitten. Lägg kokade bönor på tomatsåsen, men fördela över hela formen. Skär soltorkade tomater i småbitar och fördela runt. Ringla olja och strö kryddor över. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 min. Det är okej om såsen får lite yta i kanterna men den ska inte bli bränd/svart i kanterna.

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

När tomatsåsen är klar i ugnen; ta ut och mixa grovt.
Lägg den kokta pastan i formen och slå över såsen igen.

Vegansk variant

Byt ut fetaosten till vegansk fetaost.

1 Kommentar

  1. moa

    så gott och enkelt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.