Rödbetsfalafel på gula ärtor med matvetesallad

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Rödbetsfalafel har jag gjort tidigare men då med kikärtor. Här är en ny tappning, med gula ärtor och till en matvetesallad med en fraiche. Så gott! Det här är cheap mat med en lyxig touch!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i 8 timmar.

Riv rödbetorna, hacka lök och vitlök. Mixa rödbetor, lök, vitlök, persilja, buljongtärning och tahini eller jordnötssmör till en smet. Mixa de blötlagda gula ärtorna separat för att sedan blanda ihop med rödbetssmeten. Rulla till bollar och stek i olja på medelvärme.

Tips: om du har svårt att få bollarna att hålla ihop kan du sänka värmen något och låta dem ligga i stekpannan en stund innan du vänder runt dem så de hinner stelna något.

Under tiden du kokar du matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka rödlök fint och blanda med citronsaft och persiljan. När matvetet kokat färdigt tillsätter du det i rödlöksblandningen. Riv vitlök och blanda med fraichen, smaka av med salt och peppar.

Servera falafel med matvetesallad och vitlökssås.

3 Kommentarer

 1. Arvid

  Hej, ska man ha råa rödbetor? Tack för recepten!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Ja det är råa rödbetor som avses 🙂

 2. Emelie

  Toppen gott, men svårt att förstå när biffarna/bollarna är klara. Ska de bara få färg? Vilken konsistens ska de ha när de är färdiga?

  Efter en stund antog vi att biffarna/ bollarna var klara, men de var fortfarande rätt kletiga inuti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.