Rödbetsfalafel på gula ärtor med matvetesallad

Tid 40 min + minst 8 h blötläggning
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Rödbetsfalafel har jag gjort tidigare men då med kikärtor. Här är en ny tappning, med gula ärtor och till en matvetesallad med en fraiche. Så gott! Det här är cheap mat med en lyxig touch!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i 8 timmar.

Riv rödbetorna, hacka lök och vitlök. Mixa rödbetor, lök, vitlök, persilja, buljongtärning och tahini eller jordnötssmör till en smet. Mixa de blötlagda gula ärtorna separat för att sedan blanda ihop med rödbetssmeten. Rulla till bollar och stek i olja på medelvärme.

Tips: om du har svårt att få bollarna att hålla ihop kan du sänka värmen något och låta dem ligga i stekpannan en stund innan du vänder runt dem så de hinner stelna något.

Under tiden du kokar du matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka rödlök fint och blanda med citronsaft och persiljan. När matvetet kokat färdigt tillsätter du det i rödlöksblandningen. Riv vitlök och blanda med fraichen, smaka av med salt och peppar.

Servera falafel med matvetesallad och vitlökssås.

4 Kommentarer

 1. Arvid

  Hej, ska man ha råa rödbetor? Tack för recepten!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Ja det är råa rödbetor som avses 🙂

 2. Emelie

  Toppen gott, men svårt att förstå när biffarna/bollarna är klara. Ska de bara få färg? Vilken konsistens ska de ha när de är färdiga?

  Efter en stund antog vi att biffarna/ bollarna var klara, men de var fortfarande rätt kletiga inuti

 3. Malin

  Jag bara undrar om inte okokta bönor är väldigt svårsmält för magen och vad händer med lektiner när man inte kokar ärtorna innan? 😯 Jadg tror jag kommer göra ett snabbt uppkok av ärtorna innan mixning. Men kommer det påverka hur fasta det blir tro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillfällig webbshop 27/10 – 30/11: Signerade böcker och bokpaket inför jul. Beställ nu, böckerna skickas ut i vecka 50. Signerade av författaren Hanna Olvenmark. Begränsat antal!

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.