Rotsellerisoppa med äpple och timjan

Tid 30 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Rotselleri och äpple går så himla fint ihop! Den här soppan är himla enkel att göra och blir krämig och god!

Tillagning

Skala och grovhacka lök och rotselleri. Grovhacka äpplena. Fräs lök, rotselleri, äpple i olja i en stor kastrull på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt vatten, buljong, sambal oelek och timjan. Låt koka tills rotsellerin mjuknat, ca ytterligare 10 min.

Tillsätt vita bönor och mixa soppan i en blender eller med stavmixer. Tillsätt grädden och låt koka upp igen. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du vill ha en tunnare soppa. Smaka av med salt och peppar.

Servera som den är eller med ett gott bröd. På bilden ligger det även några rostade, hackade hasselnötter som topping till soppan!

9 Kommentarer

 1. Maria

  Sellerisoppan, fantastiskt god.
  Men den är lite tjock, fast jag har spätt den rejält.

 2. Karin

  Mums! Denna var hur god som helst!

 3. Tina Lindmark

  Hej,
  Min son är allergisk mot bönor (ja, alla baljväxter). Finns det något bra att ersätta bönorna med i receptet?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, tyvärr använder vi väldigt mycket baljväxter i våra recept och är inte jättebra på alternativ till just dem. I detta fall skulle jag eventuellt utforska att torrosta några nötter eller frön och mixa ner i soppan för att få en krämig konsistens och mer näringsrik rätt. Detta kräver dock en ganska bra mixer eller blender för att det ska bli slätt och bra. Med det sagt har jag inte testat det själv och kommer tyvärr inte kunna ge så många mer bra alternativ. Lycka till och hoppas ni hittar andra goda gröna alternativ som funkar med allergin. 🙂

 4. Linnea

  Min blev nästan som en gröt. Hade problem att få den slät, blev grynigt. Vad gör jag för fel? 😩 den smakade gott iaf

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hm, jag funderar på om det har med mixer att göra. Vi använder oss av en ganska kraftfull blender när vi mixar och ibland upplever jag att det inte blir lika slätt när man tex använder en lite mindre stark stavmixer. Jag skulle också dubbelkolla så att allt är ordentligt genomkokt, då blir det enklare att mixa slätt! Hoppas det går bättre nästa gång 🙂

 5. Josefin

  Wow! Jag brukar inte gilla frukt i mat eller mixade soppor men oj vad jag är glad att jag gav denna en chans!

 6. Maria

  Hej ni fantastiska! Jag lagar soppan i kväll och jag har precis insåg att rotsellerin jag beställde är bara på 600 g. Vad är bäst att kompensera det med? Har morotter, rödkål.
  Tack för råden!

 7. My

  God och mild! Men oj vad mycket det blev!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.