Vegansk flygande jakob

Vegansk flygande jakob

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Sommar Sommar
Höst Höst
Tid 30 min
co2 0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Är flygande Jakob en klassiker hemma hos er? För mig var det det när jag var liten, men sedan dess har jag lite glömt av det. Lite synd, för det är ju faktiskt himla gott. Här har jag bytt ut kyckling mot kikärtor och bacon har fått ersättas av att finhackad blomkål som rostas i rökt paprikapulver. Det är f ö SÅ GOTT.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda grädde, ketchup, tomatpuré och sambal oelek. Lägg kikärtor i en ugnsfast form. Skiva över bananen. Slå på gräddblandningen. Ställ i ugnen.

Koka riset.

Hacka blomkålen fint. Blanda med rökt paprikapulver, salta och olja.

När jakoben har gratinerats ca 10 min ställer du in blomkålsblandningen bredvid, utbredd i en form eller på plåt. Låt rosta i ca 10 min. Totalt ska jakoben vara i ugnen i ca 20 min.

Ta ut och strö över “blomkålsbaconet” och strö över jordnötter.

Servera med ris och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.2 / 5. Antal röster 43

Inga betyg ännu

13 Kommentarer

 1. Anny

  Hej! Har du något förslag på vad vi skulle kunna prova att strö över istället för jordnötter?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vilka nötter/frön som helst hade jag tagit! Typ sesam eller pumpakärnor 🙂

 2. Ann Johansen

  Tack för receptet! Maten blev jättegod! ? Jag hade ingen blomkål eller rökt paprika hemma, så det blev knaperstekt tärnad tofu med tamari istället. Funkade det också… ?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Mmmm låter ju också jättegott! 🙂

 3. Mikaela

  Hej

  När det står (kokta) i receptet innebär det att man ska ha 6 dl efter att de kokat eller ska man mäta 6 dl innan man kokar dem? (: Älskar dina recept!

  Mvh

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Det är 6 dl kokta kikärtor, alltså efter att du kokat dem 🙂

   Kul att du gillar recepten! Blir så glad av att höra det.

   Allt gott!
   Hanna

 4. Katarina

  Hej
  Var får man tag på rökt paprikapulver, ser att du har med det i många recept?
  PS jättegoda recept har du

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Ja rökt paprikapulver är riktigt gott! Jag har hittat det i så gott som alla ”större ” butiker, typ Willys, Hemköp, Ica. Fråga gärna i butiken, de brukar ta hem om de inte har.
   Lycka till och tack! 🙂
   /Hanna

 5. Anej

  Hej!
  Jag har aldrig smakat flygande jakob innan (jag är inte svensk), men det blev gott! Jag var lite räd för banan, det känns jättekonstigt för mig att ha banan i en rätt… Men jag nu bor i Sverige och börjar att vänja mig faktiskt!
  Kort sagt: tack, jag behåller receptet!

 6. Katarina

  Hej. Har boken och gjort den här enligt receptet där. Där står det på tisdagen att man ska lägga kikärtorna i blöt. Gjorde det (med torra 4 dl). Sen enligt receptet men de va ju hårda efter 20 min i ugn. Efter 40 min va de fortfarande hårda – så vi vågade inte äta (för risk för ev magknip). Ska man koka dem först? Står inget om det ju och jag är inte van att laga mat med bönor o sånt.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, du har har helt rätt. Vi har försökt förtydliga i boken vilka mängder bönor och ärtor det är i torrvikt eftersom att många blötlägger och kokar baljväxter själva och då vill veta hur mycket den kokta mängden motsvarar i torrvolym. Det står 10 dl kokta kikärtor i boken och väljer man torkade kikärtor kan man alltså då ta 4 dl torkade som man sedan blötlägger och kokar för att använda till receptet. Jag förstår verkligen förvirringen och ska se hur vi kan göra detta så tydligt som möjligt framöver. Som riktlinje kan man säga att alla torkade bönor och ärtor ska blötläggas och kokas innan de tillagas i recepten (ett undantag är falafel där man endast blötlägger kikärtor tex.) När det kommer till linser däremot kan man lägga dem torkade direkt i det man lagar och låta dem koka med för att tillagas. Tråkigt att maträtten inte blev ätbar.. All lycka till nästa gång!

 7. Fanny

  Hej! Vad rekommenderar ni att byta ut sambal oelek mot om man inte vill ha så starkt men ändå en smak?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Sambal oeleken är främst till för hettan så vill du undvika styrkan skulle jag bara skippa den helt. Alternativt tillsätta lite mild chili eller svartpeppar. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FÖRHANDSBOKA SIGNERAT EX av Mellanmålen – recept och tips för en enklare vardag

Nu kan du förhandsbeställa ett signerat ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag