Veganska ”Köttbullar” med pasta och tomatsås

Tid 30 min
7 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

De här veganska köttbullarna har blivit något av en standard i mitt kök den senaste tiden. Dels är de så sjukt enkla att göra, cheap och så är de ju också så goda! Jag får ofta kommentaren “går de att frysa in?” och ja! Det gör dem. Jag föredrar att frysa in otillagade, alltså att en rullar dem. Fryser in dem och sedan tar fram när de ska stekas eller ugnsbakas. Första gången jag lagade dessa var det med potatis och löksås.Här gjorde jag med pasta och tomatsås, och det blev sjukt gott! Att de här bullarna är ca 20 gånger mer klimatsmarta än köttbullar gjorda på nötfärs gör ju inte saken sämre ?

Tillagning

Börja med att koka pastan och gör tomatsås: Hacka gul lök och vitlök grovt och fräs i oljan så att det blir mjukt. Slå på krossade tomater och låt puttra. Lägg i buljongtärning och tomatpuré. Låt puttra vidare på svag värme och gör under tiden bollarna.

Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar (jag använde svartpeppar men vitpeppar är också gott). Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.

Slå på kryddor i tomatsåsen. Mixa helt slät. Låt bli varm och blanda i pastan.

Servera med bullarna och sallad till.

4 Kommentarer

 1. Lena

  Hur för du bullarna att hålla ihop? Mina blir mjuka o tråkiga

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Lena, se till att det inte är något spad kvar på bönorna så det inte är någon extra vätska där. Sen kan du alltid tillsätta lite extra havregryn för att få dem att hålla ihop lite bättre. Hoppas det kan hjälpa 🙂

 2. Lina

  Hej!
  Om jag använder torkade bönor behöver jag blötlägga och koka dom innan jag mixar dom?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Ja precis, de ska vara blötlagda och kokta innan du mixar dem. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.