Kikärtsbiffar med nudlar och mangosås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gillar du mango? Gillar du kokos? Gillar du koriander? Grymt, då är dessa biffarna för dig! Jag utgick från en falafelsmet när jag gjorde dem, men istället för spiskummin och persilja tog jag koriander. Det blev grymt gott! Och gjorde en sås på kokosmjölk och mango.

När det gäller just falafel så har jag fått en del frågor innan på om kikärtorna ska vara kokta eller blötlagda och på mängden. Du använder blötlagda kikärtor och det är alltså 5 dl efter att du blötlagt. Lättast är att blötlägga ett helt paket a 500 g, ta undan 5 dl till biffarna och koka resten.

Tillagning

Börja med att göra biffarna: Blöt upp buljongtärningen i hett vatten. Riv moroten fint och krama ur allt vatten. Hacka gul lök och vitlök (räcker om det är ganska grovt). Lägg blötlagda kikärtor, löken, koriander, salt, peppar, buljongen, sriracha/sambal oelek och jordnötssmör i en mixer (eller mixa med stavmixer) Mixa till helt slät smät. Blanda i morotsrivet.

Rulla smeten till runda bollar som du sedan plattar ut lite till en biff (använd blötlagda händer så går det lättare att forma). Det blir ca 12 biffar (baserat på 4 port beroende på hur stora du gör dem) Hetta upp en traktörpanna eller stekpanan med olja. Fritera/stek i oljan till biffarna är gyllenbruna på medelvärme i ett par minuter på varje sida.

Gör såsen genom att hetta upp en stekpanna med lite olja. Fräs currypastan och slå i kokosmjölken. Blanda om. Smula ned buljongtärningen. Låt puttra några minuter. Lägg i såsen i en blender och mixa med den frysta mangon. Häll tillbaka såsen i pannan och värm upp.

Koka nudlar och servera till biffarna och såsen.

9 Kommentarer

 1. Lovisa

  Går det att göra detta recept på kikärtor i lag? 🙂 Har massor hemma och vore bra att bli av med dem.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Testa 🙂 De kan bli lite lösa när kikärtorna är kokta så det kan vara bra att tillsätta lite mjöl eller havregryn för att få dem fastare och också då lite enklare att steka. Men jag skulle absolut ge det ett försök! Berätta gärna hur det blev 🙂

 2. Hanna

  Hade svårt att få smeten helt slät, den var fortfarande grynig när jag gav upp att få den slätare. Testade både med mixer och mixerstav.
  Men dom blev himmelskt goda ändå, och inget som märktes i biffarna i slutändan.

 3. Elizabeth Izquierdo

  Fungerar dessa ”biff” recept att laga i ugn istället för att fritera/steka? 🙂 Älskar din blogg🥰

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, ja det gör dem men man får ha lit extra koll så att de inte blir torra 🙂

 4. ani

  Testade att göra med kikärtor i lag, hade i mjöl med men de blev sk**t, lösa, förstörda, gick isär helt i stekpannan. Att jag är så dum och forsätter insistera att prova kikärts biff recept, alla är lönlösa och dåliga. Blir inga biffar utan bara mjukt smet som inte hållet ihop:(

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kikärtor i konserv eller tetra är kokta, i receptet har vi skrivit blötlagda just av anledningen du beskriver. Om du köper torkade kikärtor nästa gång, blötlägger dem (inte koka) i 8-24 timmar och använder receptet som tidigare så ska de förhoppningsvis hålla ihop bättre 🙂 Hoppas du ger dem en chans till, det gör stor skillnad när de endast är blötlagda, de blir mycket fastare 🙂

 5. Nora van de Boel

  Hej! Tack för fina recept! Jag gjorde Kikärtsbiffar med nudlar och mangosås ikväll, men de blev för lösa, jag undrar vad man kan göra för att få de mer fasta??

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, använde du blötlagda eller kokta kikärtor? Generellt kan du alltid ha i tex. havregryn, maizena eller vetemjöl för att få fastare biffar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.