Plättar av överblivet mos med rostade linser, lingon och löksås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Överblivet potatismos blir till riktigt goda potatisplättar! Jag tycker verkligen potatisplättar är så otroligt gott. Dessutom är det kul att variera med olika sorters mos, eftersom smaken ju då blir annorlunda. Här görs de på överblivet broccolimos men går ju självklart lika bra att göra på ”vanligt” mos. Eller vad sägs om att göra plättar på potatis-och blomkålsmos?
Ja du hör ju! Möjligheterna är oändliga :). Här äts plättarna med en god lökröra, belugalinser stekta i rökt paprikapulver och lingon till. Enkelt och gott!

Tillagning

Ta fram ditt mos (om du gör mos för den här rätten så behöver det svalna innan du sätter igång för att göra plättar). Rör ner ägg och vetemjöl i smeten.

Ta fram lingonen och låt tina.

Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är al dente, tar ca 25 minuter. Rosta dem sedan i lite olja i en stekpanna tillsammans med rökt paprikapulver tills att de blir lite krispiga. Salta.

Forma moset till plättar i panna på medelvärme. Tips: låt plättarna ligga och steka färdigt på ena sidan ordentligt innan du vänder dem så håller de ihop bättre.

Skala och skiva löken i tunna ringar. Stek mjuk i lite olja och tillsätt grädden.

Servera plättarna ihop med belugalinserna, löken och en näve lingon.

Vegansk variant

Ersätt äggen med större mängd vetemjöl istället, ca 1-1,5 dl vetemjöl.

3 Kommentarer

 1. Karin

  Oh, roligt med ett nytt sätt att tillreda potatis! Vi skördade så himla mycket potatis i höstas så nu är det ”krav” här hemma på att ha det som kolhydratkälla i hälften av matlagningen 🙂

 2. Dojjan

  Jag fattar inte riktigt vad ni menar…
  Under ”Ingredienser” står det:
  ”Mosplättar
  alternativt 4 port överblivet mos (ca 1 kg)”

  Det känns som om något kommit bort. Eller vad är det andra alternativet?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det skulle inte stå alternativt där, jag har korrigerat det nu. Du behöver alltså 4 port överblivet mos (eller så gör du nytt mos och låter det svalna) Tack för att du sa till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 23 – Jobbigt att prata pengar?’

Vi ägnar hela avsnittet åt att prata pengar. Kanske främst för att vi tycker att vi måste våga prata mer om pengar och vår relation till dem. Vi kommer in på hur vår egen relation till pengar och sparande/spenderande sett ut, samt buffertar och lite annat som rör ämnet.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt och 75 kr i rabatt som befintlig kund när du använder koden UNDERTIAN75. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.