Plättar av överblivet mos med rostade linser, lingon och löksås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Överblivet potatismos blir till riktigt goda potatisplättar! Jag tycker verkligen potatisplättar är så otroligt gott. Dessutom är det kul att variera med olika sorters mos, eftersom smaken ju då blir annorlunda. Här görs de på överblivet broccolimos men går ju självklart lika bra att göra på ”vanligt” mos. Eller vad sägs om att göra plättar på potatis-och blomkålsmos?
Ja du hör ju! Möjligheterna är oändliga :). Här äts plättarna med en god lökröra, belugalinser stekta i rökt paprikapulver och lingon till. Enkelt och gott!

Tillagning

Ta fram ditt mos (om du gör mos för den här rätten så behöver det svalna innan du sätter igång för att göra plättar). Rör ner ägg och vetemjöl i smeten.

Ta fram lingonen och låt tina.

Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är al dente, tar ca 25 minuter. Rosta dem sedan i lite olja i en stekpanna tillsammans med rökt paprikapulver tills att de blir lite krispiga. Salta.

Forma moset till plättar i panna på medelvärme. Tips: låt plättarna ligga och steka färdigt på ena sidan ordentligt innan du vänder dem så håller de ihop bättre.

Skala och skiva löken i tunna ringar. Stek mjuk i lite olja och tillsätt grädden.

Servera plättarna ihop med belugalinserna, löken och en näve lingon.

Vegansk variant

Ersätt äggen med större mängd vetemjöl istället, ca 1-1,5 dl vetemjöl.

9 Kommentarer

 1. Karin

  Oh, roligt med ett nytt sätt att tillreda potatis! Vi skördade så himla mycket potatis i höstas så nu är det ”krav” här hemma på att ha det som kolhydratkälla i hälften av matlagningen 🙂

 2. Dojjan

  Jag fattar inte riktigt vad ni menar…
  Under ”Ingredienser” står det:
  ”Mosplättar
  alternativt 4 port överblivet mos (ca 1 kg)”

  Det känns som om något kommit bort. Eller vad är det andra alternativet?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det skulle inte stå alternativt där, jag har korrigerat det nu. Du behöver alltså 4 port överblivet mos (eller så gör du nytt mos och låter det svalna) Tack för att du sa till! 🙂

 3. Sigrid

  Kan man använda aquagaba (kikärtsspad) istället för ägg i? Eller måste man ha i mjöl istället?( För i vanliga pannkakor behövs inte ägg och det funkar utmärkt med bara mjöl och växtbaserad dryck och steka i lite margarin, blir samma smet, smak och färdiga konstistens)

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Sigrid!

   Jag har inte provat med aquafaba i, men det borde kunna gå. Alternativt ett chiaägg (chiafrön som får svälla i vatten och bilda en gelliknande konsistens). Jag har däremot provat att göra utan ägg, men med mer mjöl och det funkade fint.

   • Sigrid

    Okej, tack så mycket:)

    • Sabina

     Provade du med kikärtsspad? Funkade det?

   • Linnea

    Jag brukar göra potatisbullar/potatisplättar med aquafaba istället för ägg. Brukar ha ganska fast mos och då går det fint!

 4. Karin Vighagen

  Väldigt gott! Blandade i lite ärter som var kvar sen dagen innan och rårivna morötter. Mums

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.