Pumpa- och linssoppa med kokos och rostad brysselkål

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 30 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är en riktigt krämig soppa med härlig smak av kokos, ingefära, chili och vitlök som blir himla fin med rostade brysselkål.
Får du en halv pumpa över? Den här pumpapizzan är magic!

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala pumpan och tärna i bitar. Skär även moroten i bitar. Hacka vitlöken och chilin. Riv ingefäran. Fräs vitlök, chili, pumpa, ingefära och morot i olja i en kastrull eller gryta. Slå på vatten, linser, kokosmjölk och smula i buljongtärning. Lägg på ett lock. Låt puttra i ca 15 min (linserna, pumpan och morötterna ska bli mjuka)

Gör brysselkålen under tiden:
Skär brysselkålen i bitar. Lägg på en plåt. Pressa över citronsaft och lite olja och lite salt. Baka i ugnen i ca 5-10 min (håll koll så att inte brysselkålen blir bränd)

När soppan puttrat klart: mixa till helt slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera med brysselkålen och ev lite rostade pumpakärnor eller solroskärnor.

Om du använder en hel pumpa så kan du använda pumpakärnorna som du gröper ur när du delar den: torka av fröna och lägg på en plåt med lite salt och olja. Rosta i ugnen i några minuter.

10 Kommentarer

 1. Felicia

  När ska ingefäran i? 🙂

 2. Felucia

  Vart kommer ingefäran in i allt detta?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej! Den hade jag missat, tack för dina uppmärksamma ögon!
   Nu är det åtgärdat!

 3. Kirsten

  Namnam! Jeg hadde både gresskar og rosenkål til overs, så denne oppskriften passet meg perfekt. Og den var supergod i tillegg! Takk!

 4. Annika

  Hej! Tack för en superbra blogg. Jag har lovat mig själv äta mer vegetariskt, lära mig laga vegetariskt och leva mer sparsamt Din blogg hjälper mig med allt det här. Började med 300 kr-vecka för oktober (i december) och den här soppan (utan brysselkål, hade inte sådant hemma) och dhalen på mungbönor. Den här är härligt kryddig och färgen är härlig. Värmer underbart så här i januari. Både den här och dhalen är nya favoriter som jag har gjort ett par gånger redan. (Sötsura pizzan var däremot inget för mig…. men nu vet jag det). Tack igen, jag uppskattar det du gör.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Men åh Annika, så glad jag blir av din kommentar – tack! 🙂 Du får prova dig fram med pizzorna och se om du hittar någon som passar dig bättre i smaken 🙂

 5. Tove

  Första receptet jag provat härifrån och det blev verkligen supergott!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vad kul Tove, och välkommen hit!

 6. Julia

  Hej! Hur mycket beräknas en halv pumpa vara i gram? Tacksam för svar!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, någonstans mellan 500-800 gram 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.