Rödbetspizza med citronkräm

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 75 min
8 kr/bit
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att göra kräm på kikärtor och citron har kanske blivit en av mina favvisar på det senaste. Det upptäckte jag ju med den här pizzan (som för övrigt är HELT magisk) och har fortsatt sen dess. Nu med rödbetor, rostade pumpakärnor och fetaost. GOTT!

Tillagning

Börja med att göra pizzadegen:
Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja. Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min.

Skär under tiden rödbetorna i millimetertjocka skivor. Koka upp vatten i en kastrull och koka dem i lättsaltat vatten i 1-2 minuter. Slå bort vattnet.

Sätt ugnen på 250 grader.

När degen jäst klart:
Ta upp på mjölat bakplåtspapper (på en plåt) och kavla ut. Mixa kikärtorna med havrefraiche, citronskal och vitlöksklyfta. Pressa i saften från halva citronen i krämen. Mixa till helt slät smet. Bred ut krämen på pizzabotten. Toppa med de kokta rödbetsskivorna och strö över timjan.

Jäs under bakduk i 20 min och grädda sedan pizzan i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Medan pizzan gräddas:
Torrosta pumpakärnorna i det rökta paprikapulvret.

När pizzan är klar:
Toppa med pumpakärnorna, smulad fetaost och eventuellt lite färsk timjan.

Gör vegansk: Välj vegansk fetaost.

5 Kommentarer

 1. Ylva Gustafsson

  Hej!
  Jag har letat i varenda matbutil istan efter belugalinser och rökt paprikapulver men hittar det inte! Var kan man hitta det?? Stort tack flr alla dina recept!!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hm, så konstigt! Vart bor du? Fråga annars i din butik om de kan köpa in, de brukar vara hjälpsamma 🙂 Annars finns de på de flesta onlinebutiker.

 2. Jessica

  Det här var fantastiskt gott! 😀

 3. Frida

  När du skriver att man kan frysa in pizzadegen.. går det att jäsa degen efter du brett på krämen i 20min innan ugn eller är det då lönlöst? Alltså, när man tagit fram den för användning efter frysen ?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Jag brukar låta den stå i ca 20 min innan jag sätter in den i ugnen oavsett om jag har fryst degen tidigare eller inte. Testa och se vad som bli bäst 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.