En gång i veckan kör jag något jag kallar ”veckans nya”. Då provar jag ett helt nytt recept från någon annans kokbok. Förra veckan blev det ett par svampbiffar ur Julia Tuvessons bok Käka grönt. Dock hade jag inte allt hemma så det slutade med att jag gjorde om receptet en hel del. Det blev en mix av hennes recept och dessa bönbiffar. Och det blev så gott! De åts tillammans med ugnsrostade potatisar och haricots verts. En pangvardagsmiddag!
Tack Julia för inspirationen!

Svamp och bönbiffar med sås
Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt med lite olja och salt och ugnsrosta i ca 30 min.
Gör biffarna:
Finhacka champinjoner och vitlök. Stek på medelvärme i torr stekpanna ihop med timjan och soja tills allt mjuknat.
Mixa solroskärnorna fint i en blender eller mixer. Rör ihop svarta bönor, de mixade solroskärnorna, ströbröd, riven ost och de stekta champinjonerna. Knåda ihop allt med händerna så att bönorna mosas. Knåda tills du får en jämn smet. Om den är för blöt kan du tillsätta mer ströbröd och om den är för torr kan du tillsätta lite vatten. Forma till biffar och stek på medelvärme i lite olja tills gyllene på båda sidor.
Gör såsen genom att bryna tomatpurén i smör/margarin ett par minuter. Tillsätt grädden och vispa ner buljong och soja. Smaka av med svartpeppar.
Koka upp vatten och låt haricovertsen koka 1-2 minuter.
Servera biffarna med potatis, sås och haricoverts!
Vegansk variant
Ersätt osten med en växtbaserad variant och använd ett mjölkfritt margarin.
Jättegott, både till middag och dagen efter i matlådan.
Funkar de att frysa biffarna?
Yes 🙂
Jösses, så gott detta blev! Biffarna höll ihop så bra, och såsen blev så god!
Fantastiskt fint! Hur är potatisen på fotografierna tillagad? Ytan på potatisarna ser helt fantastisk ut men jag har ingen aning om hur man lyckas med det! Tack på förhand!
Hej, de är tillagade som i receptet – hela i ugn 🙂 Dem brukar bli fina av det 🙂 Lycka till!
Jag var lite skeptisk faktiskt, men dessa biffar blev riktigt goda! Såsen med (gjorde med vanligt matgrädde). Tack för receptet. 🙂
Så kul att du tyckte om dem 😀
Lagade nyss denna, hade inte solroskärnor så ersatte med pumpafrön och resultatet blev KALAS! Kändes som fin restaurangmat (Covid-19-effekten 😂) men allvarligt talat, detta åkte upp på ”favoritmatlistan”!
Tack för era fantastiska recept!
Så roligt att höra, tack! Hoppas du hittar fler favoriter på sidan! 🙂
Ska de svarta bönorna mixas?
Har ni något tips på hur jag kan gå till väga med solroskärnorna när jag varken har blender, mixer eller matberedare? 🤔😊
Hej, mixer är verkligen att föredra i detta recept men annars skulle jag testa att finhacka dem så att de nästan blir ett mjöl. Lycka till!
Måste ge cred efter att ha ätit denna rätt så ofta nu! BÄSTA biffarna jag någonsin gjort. Både konsistens som håller i pannan och smak. Och detta med hela ugnsrostade potatisar är grymt gott! Idag sa vi att detta skulle kunna serveras på en riktigt fin krog eller i en matlagningstävling. Stort tack!
hej kan man förbered smeten till biffarna några timmar innan man lagar de?
Absolut, det går bra! Förvara den i kylen i en burk eller med lite folie över så de inte torkar ut bara 🙂
Detta var de godaste hemmagjorda bönbiffarna jag någonsin ätit. Jag använde 100g fetaost. Smaken var så god och dom höll ihop bra. Imorgon tänkte jag äta de biffar som blev över som hamburgare. Supergott!
Otroligt goda!!! Kommer lagas fler gånger 🙂
Jag och min vänninga gjorde dessa biffar tillsammans med såsen igår. Helt magiskt goda. Enkla och mättande med mycket. Vi gjorde de i ugnen då vi gjorde dubbelsats och det blev hur bra som helst. Rekommenderar starkt!
Vad underbart att höra!
Om man gräddar dem i ugnen – hur länge och hur varmt isf?
Jag har inte provat det så kan inte ge ett testat svar, men om jag skulle prova så skulle jag köra i in dem på typ 200 grader och ca 10 min på ena sidan, och vänt så att de även får färg på andra sidan. Lycka till!
Jag som är ny på vegmat, vad tillför mixade solroskärnor?
Om det är för att hålla ihop smeten, kan man då ersätta med ett ägg?
Hej! Ja, de tillför både att de håller ihop, ger fett och god smak. Och en konsistens. Du kan använda ägg istället om du vill, men det blir en annan smak och konsistens, det är en smaksak! 🙂