Veganska (och cheap) chokladbollar

Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

De här veganska chokladbollarna är mitt standardrecept, och jag gör en sådan här batch så gott som varje vecka. Perfekt mellanmål! De är nötfria och passar därför även för nötallergiker. Solroskärnor är cheap och bra, men vill du variera är det även jättegott med mandel, jordnötter, pumpakärnor- ja vilka nötter du vill egentligen!

(ca 1 kr/boll)

Tillagning

Mixa alla ingredienser (utom havregrynen) till en slät smet. Blanda slutligen i havregrynen, utan att mixa dem. Rulla till bollar. Rulla i kokos eller annan topping.

Förvara i kyl eller frys.

10 Kommentarer

 1. Malin

  Hjälp jag hittar inte dina bollar med frysta jordgubbar. Skulle göra dem idag igen. Sååååå goda ju. Vart är receptet???? Mvh malin

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Malin!

   Roligt att du är pepp på att göra bollarna, tyvärr försvann de med den andra sidan 🙁 Får helt enkel försöka återskapa dem någon dag! Det är ganska lika morotskakebollarna men där du lägger till tinade (och mixade) frysta jordgubbar och en släng mynta.

   Allt gott!
   Hanna

 2. Emelie

  Det här receptet! Älskar dessa och min 2 åring är tokig i dem

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Åh så roligt att höra Emelie! Tack för kommentaren!

 3. Åse

  Måste fråga… är det kokosolja du menar eller vad för kokos? 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Riven kokos menar jag. Tack för kommentaren, jag ändrade i receptet nu så det förhoppningsvis blir lite tydligare 🙂

 4. Monica

  Hej! Nu har jag testat att göra de här chokladbollarna för första gången. Har en Vitamix pro 750, och slängde i alla ingredienserna förutom havregrynen i den och försökte mixa. Det funkade inte att mixa ihop det utan det blev bara en smulig massa. Så jag fick sätta till några matskedar kaffe till för att få något som liknade en smet innan jag blandade i havregrynen. Har provsmakat en och den var supergod.
  Det är kanske inte den typen av mixer du menar att man ska använda?
  Monica

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Monica, kul att du tyckte bollarna var goda! Dadlarna kan vara olika fuktiga så det kan vara det som strulat för dig. Annars kan ett tips vara att mixa dadlar och kaffe först separat och sen mixa resten och blanda ihop. Lycka till!

 5. Monica

  Hej! Har funderat i de banorna själv, så det gör jag nästa gång. Att det blir fler gånger är hundra procent säkert, för det var inte bara jag som tyckte de var läckra.

 6. Monica

  De har bullarna är beroendeframkallande. Så supergoda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.