Veganska (och cheap) chokladbollar

Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

De här veganska chokladbollarna är mitt standardrecept, och jag gör en sådan här batch så gott som varje vecka. Perfekt mellanmål! De är nötfria och passar därför även för nötallergiker. Solroskärnor är cheap och bra, men vill du variera är det även jättegott med mandel, jordnötter, pumpakärnor- ja vilka nötter du vill egentligen!

(ca 1 kr/boll)

Tillagning

Mixa alla ingredienser (utom havregrynen) till en slät smet. Blanda slutligen i havregrynen, utan att mixa dem. Rulla till bollar. Rulla i kokos eller annan topping.

Förvara i kyl eller frys.

14 Kommentarer

 1. Malin

  Hjälp jag hittar inte dina bollar med frysta jordgubbar. Skulle göra dem idag igen. Sååååå goda ju. Vart är receptet???? Mvh malin

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Malin!

   Roligt att du är pepp på att göra bollarna, tyvärr försvann de med den andra sidan 🙁 Får helt enkel försöka återskapa dem någon dag! Det är ganska lika morotskakebollarna men där du lägger till tinade (och mixade) frysta jordgubbar och en släng mynta.

   Allt gott!
   Hanna

 2. Emelie

  Det här receptet! Älskar dessa och min 2 åring är tokig i dem

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Åh så roligt att höra Emelie! Tack för kommentaren!

 3. Åse

  Måste fråga… är det kokosolja du menar eller vad för kokos? 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Riven kokos menar jag. Tack för kommentaren, jag ändrade i receptet nu så det förhoppningsvis blir lite tydligare 🙂

 4. Monica

  Hej! Nu har jag testat att göra de här chokladbollarna för första gången. Har en Vitamix pro 750, och slängde i alla ingredienserna förutom havregrynen i den och försökte mixa. Det funkade inte att mixa ihop det utan det blev bara en smulig massa. Så jag fick sätta till några matskedar kaffe till för att få något som liknade en smet innan jag blandade i havregrynen. Har provsmakat en och den var supergod.
  Det är kanske inte den typen av mixer du menar att man ska använda?
  Monica

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Monica, kul att du tyckte bollarna var goda! Dadlarna kan vara olika fuktiga så det kan vara det som strulat för dig. Annars kan ett tips vara att mixa dadlar och kaffe först separat och sen mixa resten och blanda ihop. Lycka till!

 5. Monica

  Hej! Har funderat i de banorna själv, så det gör jag nästa gång. Att det blir fler gånger är hundra procent säkert, för det var inte bara jag som tyckte de var läckra.

 6. Monica

  De har bullarna är beroendeframkallande. Så supergoda.

 7. Elvira

  Mums! Snåljåpen här har dock oftast torkade dadlar hemma, tycker även att det funkar bra att lägga dom i vatten över natten, så blir de lika mjuka som färska dadlar 🙂

 8. Karin

  Perfekt fika för vår familj som består av ett träningsfreak, en laktosintolerant och ett barn vars sockerkonsumtion vi försöker minska. Tack!

 9. Ingrid

  Undrar vad jag kan ha istället för dadlar? Funkar torkade plommon eller russin ?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Jag har inte testat varken russin eller plommon men jag skulle gissa på att torkade plommon borde fungera fint! Återkom gärna med hur det blev ifall du har testat 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.