Gnocchi med spenat, citron och kronärtskocksås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min
10 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Vegetarisk, hemlagad gnocchi med en riktigt god sås. Perfekt om du har mjölig kokt potatis över som du inte vet vad du ska göra med. Det blev världens gnocchifest här när den här rätten blev till, därför hittar du både vanliga, glutenfria, veganska och gnocchi gjorda av linser i receptet – alla i princip lika goda! Tycker du om dessa kan du också prova den här pizzan med liknande smaker eller dessa gnocchis med tomatsås.

Tillagning

Börja med att skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka, gärna lite överkokta. Mosa eller pressa potatisen och låt svalna. Lägg ut mjölet i en hög på en bakyta, tex. bänkskiva eller stor skärbräda. Lägg den mosade potatisen över mjölet och gör en liten grop där du sen knäcker i ägg, salt och olja. Rör om i gropen med en gaffel så att det börjar blandas, rör sedan vidare så att potatisen rörs med och tillslut kan du knåda degen med händerna så att det blir en fast och fin klump som inte är klibbig. Tillsätt ev mer mjöl efter behov. Dela degen i fyra bitar och forma till tumstjocka rullar, skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar. Om du vill att det ska fastna lite extra sås på dina gnocchis tar du en lätt mjölad gaffel och trycker till varje bit så att de blir räfflade. Koka upp rikligt med saltat vatten och testkoka en gnocchi. Om den kokar sönder/faller isär, ha i mer mjöl i din deg. Lägg sedan i hälften av gnocchin. När de flyter upp till ytan efter ca 2-3 minuter är de klara och kan fiskas upp med en pastaslev. Gör likadant med resterande gnocchi. Spara kokvattnet till såsen.

Kronärtskocka och spenatsås:
Tina spenaten. Skala och finhacka vitlök. Stek vitlöken i lite olja tillsammans med timjan i ett par minuter, den ska bli mjuk - inte bränd. Hacka kronärtskockorna i mindre bitar. Låt kronärtskocka och spenat stekas med i pannan ytterligare ett par minuter. Tillsätt grädden och det yttersta skalet av citronen, smaka av med salt och svartpeppar. När gnocchin är färdig rör du ner den i såsen tillsammans med lite av gnocchivattnet. Servera som den är eller med lite riven ost på toppen!

-----------------------------------------

Veganska gnocchi: Gör likadant som ovan med undantag att du inte har i något ägg. Notera att receptet innehåller mer olja och mjöl.

Glutenfria gnocchi: Ersätt vetemjöl med glutenfri mjölmix.

Linsgnocchi: Ersätt potatis med röda linser. De ska alltså kokas och svalna och sedan läggas på mjölet. Vill du kan du även mixa dem innan du blandar dem med ägg, olja, salt och mjöl.

3 Kommentarer

 1. Jenny

  Mycket goda gnocchi! Jag gjorde dock såsen på jordärtskockor och mixade den innan jag tillsatte spenaten. Det blev supergott.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Smidigt, det låter gott det med! 🙂

 2. Bjoern

  Första meningen i ingressen är nog hämtad från ett annat recept, det med gnocchi och tomat- och salviasås. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.