Gottebullar med svampsås och örtmos

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa gottebullar har blivit en favorit här på sidan. De är ett riktigt bra grundrecept och kan varieras på så många sätt. Som här med potatis och löksås, eller som här, med pasta. Här serveras de med svampsås och örtpotatismos. Frysta kryddor är f ö ett sådant bra och cheap sätt att göra potatismos lite festligare!

Tillagning

Börja med att skära upp potatisen i grova bitar och koka upp dem i saltat vatten.

Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar. Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.

Skär champinjonerna i skivor. Fräs i olja till de blir blanka och mjuka. Häll över grädden och låt såsen puttra ett par minuter.. Lägg i soja och peppar efter smak.

När potatisen är färdigkokt: lägg i grädden i potatisen och mosa eller vispa den till önskad konsistensen. Tillsätt persiljan. Smaka av med salt och peppar.

3 Kommentarer

  1. Elin

    Kan man ta bort solroskärnorna eller ersätta dem med något annat om man inte vill ha det i? 🙂

  2. Monica

    Jättebra grundrecept på bullarna. Har precis testat dem exakt efter receptet. Kommer jag garanterat att göra fler gånger, men då krydda dem lite mer efter min egen smak.

  3. Johan

    Super god!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.