Gottebullar med svampsås och örtmos

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa gottebullar har blivit en favorit här på sidan. De är ett riktigt bra grundrecept och kan varieras på så många sätt. Som här med potatis och löksås, eller som här, med pasta. Här serveras de med svampsås och örtpotatismos. Frysta kryddor är f ö ett sådant bra och cheap sätt att göra potatismos lite festligare!

Tillagning

Börja med att skära upp potatisen i grova bitar och koka upp dem i saltat vatten.

Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar. Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.

Skär champinjonerna i skivor. Fräs i olja till de blir blanka och mjuka. Häll över grädden och låt såsen puttra ett par minuter.. Lägg i soja och peppar efter smak.

När potatisen är färdigkokt: lägg i grädden i potatisen och mosa eller vispa den till önskad konsistensen. Tillsätt persiljan. Smaka av med salt och peppar.

6 Kommentarer

 1. Elin

  Kan man ta bort solroskärnorna eller ersätta dem med något annat om man inte vill ha det i? 🙂

 2. Monica

  Jättebra grundrecept på bullarna. Har precis testat dem exakt efter receptet. Kommer jag garanterat att göra fler gånger, men då krydda dem lite mer efter min egen smak.

 3. Johan

  Super god!

 4. Linnea Larsson

  Mina gottebullar blev jättedegiga, inte alls bra konsistens. Någon mer som upplevt detta och har tips?

  • Katarina

   Ja jag gjorde exakt som receptet och mina blev geggiga och inte i närheten av fasta. Jag hade i mer havegryn, solroskärnor och lite ägg.
   Men smaken var jättegod!

 5. Lisa

  Suveränt recept på dessa gottebullar – favorit här hemma! Svampsåsen gjorde jag för första gången och den blev succé – och så enkel att göra! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.