Dessa gottebullar har blivit en favorit här på sidan. De är ett riktigt bra grundrecept och kan varieras på så många sätt. Som här med potatis och löksås, eller som här, med pasta. Här serveras de med svampsås och örtpotatismos. Frysta kryddor är f ö ett sådant bra och cheap sätt att göra potatismos lite festligare!

Gottebullar med svampsås och örtmos
Tillagning
Börja med att skära upp potatisen i grova bitar och koka upp dem i saltat vatten.
Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar. Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.
Skär champinjonerna i skivor. Fräs i olja till de blir blanka och mjuka. Häll över grädden och låt såsen puttra ett par minuter.. Lägg i soja och peppar efter smak.
När potatisen är färdigkokt: lägg i grädden i potatisen och mosa eller vispa den till önskad konsistensen. Tillsätt persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Kan man ta bort solroskärnorna eller ersätta dem med något annat om man inte vill ha det i? 🙂
Jättebra grundrecept på bullarna. Har precis testat dem exakt efter receptet. Kommer jag garanterat att göra fler gånger, men då krydda dem lite mer efter min egen smak.
Super god!
Mina gottebullar blev jättedegiga, inte alls bra konsistens. Någon mer som upplevt detta och har tips?
Ja jag gjorde exakt som receptet och mina blev geggiga och inte i närheten av fasta. Jag hade i mer havegryn, solroskärnor och lite ägg.
Men smaken var jättegod!
Suveränt recept på dessa gottebullar – favorit här hemma! Svampsåsen gjorde jag för första gången och den blev succé – och så enkel att göra! 😀
Har gjort dessa gottebullar flera gånger – smakar jättegott och för mig brukar de alltid hålla ihop i pannan. Perfekt bönbollsrecept. Smeten blir ganska fast, men de är väldigt saftiga efter tillagning.
Jag steker i gjutgärnspanna, cirka en halv matsked olja för tio-tolv bullar. Låter dem steka lite innan jag börjar putta runt dem en aning. Får fin yta och när de väl börjat få yta lite runtom går de tillochmed att ”skaka” runt i pannan utan att de faller sönder!
En riktig favorit!
Tack för att du delar med dig av hur du gör, och kul att de går hem!
Detta vill jag gärna prova! Dock har jag en fråga om havregrädde. Jag behöver den glutenfria varianten men de jag hittar har en synnerligen ohälsosam ingrediensförteckning. Har du något tips kring detta?
Du kan använda en annan grädde istället om du inte vill använda den.