Gottebullar med svampsås och örtmos

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa gottebullar har blivit en favorit här på sidan. De är ett riktigt bra grundrecept och kan varieras på så många sätt. Som här med potatis och löksås, eller som här, med pasta. Här serveras de med svampsås och örtpotatismos. Frysta kryddor är f ö ett sådant bra och cheap sätt att göra potatismos lite festligare!

Tillagning

Börja med att skära upp potatisen i grova bitar och koka upp dem i saltat vatten.

Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar. Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.

Skär champinjonerna i skivor. Fräs i olja till de blir blanka och mjuka. Häll över grädden och låt såsen puttra ett par minuter.. Lägg i soja och peppar efter smak.

När potatisen är färdigkokt: lägg i grädden i potatisen och mosa eller vispa den till önskad konsistensen. Tillsätt persiljan. Smaka av med salt och peppar.

6 Kommentarer

 1. Elin

  Kan man ta bort solroskärnorna eller ersätta dem med något annat om man inte vill ha det i? 🙂

 2. Monica

  Jättebra grundrecept på bullarna. Har precis testat dem exakt efter receptet. Kommer jag garanterat att göra fler gånger, men då krydda dem lite mer efter min egen smak.

 3. Johan

  Super god!

 4. Linnea Larsson

  Mina gottebullar blev jättedegiga, inte alls bra konsistens. Någon mer som upplevt detta och har tips?

  • Katarina

   Ja jag gjorde exakt som receptet och mina blev geggiga och inte i närheten av fasta. Jag hade i mer havegryn, solroskärnor och lite ägg.
   Men smaken var jättegod!

 5. Lisa

  Suveränt recept på dessa gottebullar – favorit här hemma! Svampsåsen gjorde jag för första gången och den blev succé – och så enkel att göra! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.