Tandooripiroger med myntasås

Tandooripiroger med myntasås

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 30 min + 45 min jäsning
co2 0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Eftersom att pirogerna med ajvarfyllning och de med en spenat och svampfyllning blev så himla populära bestämde vi oss för att slänga ihop ytterligare ett recept vi varit sugna på att testa, en slags tandooripirog med myntasås! Den blev magisk om vi får säga det själva (:

Piroger är för övrigt så grymt bra restmat, du kan i princip ta vad som helst och fylla dem med. Det här receptet är inspirerat av denna tandoorigryta så lagar du den kan du ta resterna som fyllning i dessa piroger!

Tillagning

Börja med att göra degen:
Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt. Tillsätt vetemjöl, spara lite till utbakning. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 min.

Gör under tiden fyllningen:
Koka upp röda linser i vatten. Smula ner buljongtäningen och låt koka 5 min. Riv morot och finhacka vitlök. Häll ner i linskoket. Låt koka ytterligare några minuter. Om det är mycket vätska kvar häller du av den. Tillsätt sedan tandoorikrydda och tomatpuré. Stek i några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

När degen jäst färdigt:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8-10 bitar och kavla ut till cirklar. Låt dem vara ca 0.5 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak men gör dem inte för stora och för tunna, då blir dem svåra att hantera med fyllningen i). Lägg en klick fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sen). Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg.

Medan pirogerna är i ugnen kan du göra såsen:
Rör ner mynta och spiskummin i yoghurten och förvara i kylen tills pirogerna är klara.

Servera pirogerna tillsammans med såsen.

Tips! Vill man ha riktigt snygga piroger kan man pensla ett uppvispat ägg längst kanten innan man viker ihop degen samt pensla över själva pirogen innan de åker in i ugnen

Vegansk variant

Använd en växtbaserad yoghurt

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.4 / 5. Antal röster 15

Inga betyg ännu

10 Kommentarer

  1. Boel Persson

    Hej!
    Tänkte prova att göra pirogerna med röda linser men när jag läste receptet så står det att man ska lägga en klick av röran. Och hur mycket är en klick på ett ungefär? Om jag gör pirogen 15 cm.

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Röran ska räcka till alla piroger och pirogen ska gå att stänga utan att du behöver dra ut degen. Jag skulle ta en vanlig sked, alltså en sån du äter med och testa med två rågade sådana till en början, blir det röra kvar kan du ju fylla på lite extra 🙂 Lycka till!

  2. Petra

    Hej!
    Tycker att dessa piroger låter så goda😋och tänkte prova att göra dom med glutenfri mjölmix, men de röda linserna var slut i affären, kan man ta belugalinser istället? Och när jag nu ändå frågar😊 kan man ta pumpakärnor eller mandelmjöl i Gottebullarna istället för solrosfrön?
    //Petra

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, kul att du gillar dem! 🙂 Du kan absolut välja en annan lins att ha i, belugalinser har ofta lite längre koktid än röda linser så förläng den något bara. Och ja, pumpakärnor blir smarrigt i gottebullarna. Du kan ofta ersätta frön/nötter med andra frön/nötter lite hur du vill 🙂 Det kan vara gott när det är lite chrunch kvar i dem men vill man inte ha det borde nötmjöl också fungera fint, det har jag dock inte testat själv. Ha det gott & lycka till! 🙂

  3. Victoria

    Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut en del av vetemjölet med grahamsmjöl eller havremjöl?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, det har vi inte testat men det borde gå fint! Återkom gärna med hur det blev 🙂

    • Magda

      Jag tog 1,5 dl grahamsmjöl och fyllde sedan på med vetemjöl tills smeten kändes bra, jag fick ganska mycket vetemjöl kvar i måttet, så jag skulle säga att 1,5 dl grahamsmjöl kan ersätta 2 dl vetemjöl. Jag tyckte det blev riktigt bra, det kändes lite matigare.

  4. K

    Riktigt goda piroger! Har även prövat tidigare pirogrecept, de var också goda men dessa var bäst! 😋 Intogs med familjen på en höjd i skogen, med milsvid utsikt efter inspiration från denna blogg!

  5. Bim

    Visst borde det gå bra att låta degen jäsa första omgången och sen frysa in i lika många bollar som pirogerna? Hur gör jag isf när jag tar fram och tinar – ska dom jäsa en gång extra då eller hur bör man göra? 🙂

  6. Matilda

    Super gott och enkelt att laga! Jag ville ha ett lite nyttigare alternativ så jag ändrad lite på pirogdegen. Jag tog 2dl mandelmjöl, 2dl vetemjöl och 4 dl fullkornsvetemjöl, blev hur bra som helst! 😀
    Ett litete tips bara 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!